maanantai 15. lokakuuta 2012

Melkein pakkasta

Alkaa pakkanenkin hiippailla öisin pihalla. Tänä aamuna tarhan vesiastiassa oli hienon-hieno riitekerros. Sieltä se talvi tekee tuloaan.

Teinpä löydön kirpputorilta. Joskus ostanut länget kirppikseltä jotka itse asiassa olleet Timon käytössä viimeiset 1½v. Sen jälkeen käynyt silloin tällöin katsastamassa josko löytyisi lisää. No nytpä löytyikin. Pitkään mietin ostanko vai en kun silmäpelillä on kovin vaikea arvioida kuinka isot on. Ostinpa sitten kuitenkin ja kyllä kannatti. Mallailin kotona vanhoihin ja uudet olikin 3-4cm pidemmät. JES! Timoselle en niitä vielä kokeillut mutta kyllähän muutama sentti antaa aina vähän lisää tilaa. Edelliset kun oli pienehköt. Kyllähän iskäkin koko ajan etsii sopivia puita joista pääsisi tekemään. Mutta eipä tuon kokoluokan luonnonkäyrää puuta ihan tuosta vaan löydykään. Näillä on siis mentävä mitä on. Toisaalta, eihän myö ihan hirveästi ajella, joskus pari kertaa viikossa mutta toisinaan on pari viikkoa taukoakin. Että ei tuo nyt ole näyttänyt koskaan kipeytyvän vaikka ei ihan herran oman malliset olekaan...

Vettähän on satanut tänä syksynä taas ihan kiitettävästi ja pimeääkin on ollut. Töiden jälkeen ei enää maastoon pääse mutta olen sitten maastoillut aamupäivisin ja viikonloppuna. Kumpainenkin polle on myös toiminut miun lenkkikaverina. Kentällä en kovien sateiden aikaan ole kehdannut mennä kun on aika kyntämistä. Tuplahomma lanata se taas siliäksi sen jälkeen. Että kyllähän tässä taitaa jo vähän telvea odottaa kun on näin surkea syksy! Eilen oli pitkästä aikaa "kuivaa" joten painelin oikopäätä pellolle kerimään laidunlankoja talviteloille. Niitän on vaan niin paljon kivempi keräillä kuivina ja melkein on ruvennut jo ketuttamaan joka päiväinen vesisade kun ei saa syksyn pihahommia tehtyä.

Nyt kun hevoset on olleet tarhassa niin olen päässyt seuraamaan kuinka uusi heinähäkki systeemi toimii.
Sehän myöskin TOIMII. Katoksen seinässä on siis verkkoa ja itse heinälaari on katoksen ulkopuolella. Heinät saapi kipata kaukaloon menemättä tarhaan. Ei tarvitse aina tennareita kurata kun käy heiniä antamassa. Sitten pojat kökkii katoksessa ja repii heinää verkon läpi naamariin. Melko tiukassa heinät onkin ja hyvä niin koska aikaa menee syömiseen aina kauemmin. Toimii siis täydellisesti. Saa täyttää ulkopuolelta, hevoset seisoo katoksessa kastumatta, heiniä ei varise maahan (hävikki aika olematon) ja syömiseen menee kauemmin aikaa niin on tekemistä. Suosittelen lämpimästi kaikille joilla katos tarhan portin vieressä eikä tarhan perällä. Ei voisi kätevämpää olla! Kyllä isä osaa:)

Saila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti